Over Bonaire

+31 (0) 6 25 07 37 88
+31 (0) 6 55 33 57 06
Kralendijk Bonaire

37 EEG Boulevard

Het Nederlandse eiland waar het altijd zomer is

Bonaire: zon, zee, stranden

Het Nederlandse eiland waar het altijd zomer is. Tropische temperaturen, witte stranden en een adembenemende wereld onder water en die typische Caraïbische sfeer. Het hele jaar een aangename ongeveer 28 graden, zonder de tropische vochtigheid. De temperatuur van het zeewater is gemiddeld een zeer aangename 27 graden. Het eiland heeft geen last van tropische stormen. Het valt buiten de orkaanzone en het tornado-gebied.

Bonaire is één van de minst bekende Nederlandse gemeenten en maakt deel uit van de benedenwindse eilanden, de groep Aruba, Bonaire, Curaçao. Bonaire staat wereldwijd genoteerd als een top 3 duik- en snorkelbestemming vanwege de bijzonder riffen en het onderwaterleven. Het eiland is echter meer dan een plek om onder te duiken. Bonaire is ook een lustoord  voor de liefhebbers van de wind- en kitesurfsport. Ook komt een toenemend aantal vakantiegangers specifiek voor het aangename klimaat en de ontspannen sfeer graag naar het eiland.

 

Duiken en Snorkelen

Volgens het Amerikaanse duikblad Scuba Diving Magazine is Bonaire de beste duikbestemming in het Caraïbisch gebied. Voor duikers en snorkelaars is de wereld rond het eiland een waar Eldorado dat alleen met superlatieven te beschrijven is.

Onderwatersporters uit alle delen van de wereld komen speciaal voor dit alles naar Bonaire. De riffen zijn Bonaire’s goud en verkeren dankzij beschermende maatregelen in prima conditie en kennen een zeer veelzijdige flora en fauna. Vlakbij de kust vindt u op geringe diepte al meer dan 60 koraalsoorten en 350 soorten vissen. Het meest gevarieerde aanbod en het hoogste  aantal in de Cariben.

Keuze te over uit zo'n 85 duik- en snorkel locaties

Rondom het eiland zelf en rond het eilandje Klein Bonaire liggen zo’n 85 officiële duik- en snorkel locaties. De meeste zijn direct vanaf het strand of de kust toegankelijk. Dat zorgt ervoor dat je zo het water in kunt stappen met je bril, je flippers en de luchtflessen. Doordat de westkust redelijk beschut is voor de wind is er weinig stroming en is het zicht op sommige plaatsen meer dan 90 meter.

Geen hoteltorens, geen toeristenmassa’s

Bonaire is met 20.000 inwoners het dunst bevolkt van de drie ABC-eilanden. Het is het eiland waar het massatoerisme geen voet aan de grond heeft. Geen hoteltorens en mudvolle stranden, maar tal van knusse en comfortabele resorts, luxe (vakantie)villa’s en in de verschillende plaatsen op het eiland prima restaurants. De ruige ongerepte kust met prachtige natuurstranden en nationale parken is er nooit ver weg.

Authentiek

Bonaire is volgens de kenners nog het meest oorspronkelijk van de ABC eilanden. Vanaf het moment dat je uitstapt op Flamingo Airport omarmt je de relaxte en ongedwongen Caribische sfeer. Bonaire is een tropisch paradijs met een stabiel bestuur op Nederlandse leest.

Het eiland heeft een uitstekend niveau aan voorzieningen en streeft naar een duurzame groei van hoogwaardig-toerisme. Het eilandbestuur voert een vooruitstrevend economisch beleid, waarbij duurzaamheid en natuurbehoud bovenaan staan; Bonaire’s goud.

Klein Bonaire, groot paradijs

Naast Bonaire, vlakbij de kust, ligt het door mensen niet bewoonde eilandje Klein Bonaire. Het is enkele minuten varen. Een bijzonder eiland vol natuur en met een rijk (zee)dierenleven en prachtige stranden voor de relaxers en met excellente duik- en snorkellocaties.

De brede witte stranden van Klein Bonaire vormen ook een ideaal leefgebied voor de zeeschildpadden en zijn een kraamkamer voor hun nakomelingen. Met een beetje geluk en in de juiste tijd van het jaar kun je de kleine schildpadden uit hun ei zien komen en naar zee zien schuifelen.

Klein Bonaire is natuurgebied en heeft geen voorzieningen voor zwemmers, snorkelaars en duikers. Nachtelijk verblijf is er verboden. En rommel achterlaten in dit paradijsje vanzelfsprekend ook.

Toprestaurants & gezellige beachclubs

Liefhebbers van lekker eten komen op Bonaire helemaal aan hun trekken. Een kleurrijke, multiculturele keuken levert de meest uiteenlopende en exotische gerechten. Het eiland kent een keur aan gezellige eettentjes, barretjes en beachclubs, maar huisvest ook een aantal toprestaurants tot en met sterrenniveau, met de meest uiteenlopende keukens, van traditioneel tot Aziatisch, Frans en Italiaans.

Goed eten en lekker drinken is een onderdeel van de cultuur op Bonaire.  Zo geniet je als bezoeker het ene moment van een memorabel 5-gangendiner in een chique restaurant op Michelin-niveau en op een ander moment nuttig je een smakelijk bordje rijst met kip bij een lokaal restaurantje of foodtruck langs de weg of op het strand.

Dagelijkse vluchten

Reizen naar Bonaire vanuit Nedrland is heel eenvoudigd. Er zijn dagelijks vluchten naar Bonaire (direct of via Curaçao en Aruba) vanuit Amsterdam met KLM. TUI fly vliegt een aantal keren per week op het eiland.

De Amerikaanse vliegtuigmaatschappijen Delta Airlines en United vliegen een aantal malen per week vanuit Houston, Newark en Atlanta naar Bonaire. Uitbreiding van het netwerk van luchtlijnen ligt in het vooruitzicht.

De regionale luchtvaartmaatschappijen Divi Divi en Insel Air vliegen dagelijks meerdere keren vanaf Bonaire op Curaçao en Aruba.

De vliegtijd naar Amsterdam is ca. 9-10 uur. De kosten van retourtickets Amsterdam- Bonaire variëren van rond de € 500 tot € 900 afhankelijk van verblijfsduur en tijdig boeken. Er zijn regelmatig goedkope aanbiedingen van KLM en TUI fly.

Ook vliegen vanaf de Duitse luchthaven Düsseldorf kan financieel erg aantrekkelijk zijn. De reisduur is dan wel langer, vanwege een tussenstop in….. Amsterdam.

 

Een smeltkroes van kleuren en culturen

Voor veel mensen verrassend, maar niet vreemd: de oorspronkelijke bewoners van Bonaire zijn Zuid-Amerikaanse indianen. Ze woonden er al eeuwen voordat de regio werd ontdekt door Christoffel Columbus. De ontdekkingsreiziger die in 1492 voet aan land zette op de Bahama’s en daarna Amerika ontdekte. Het was een vreedzame samenleving die leefde ‘van de dag’.

Het was 1499 toen de Spanjaarden aan land gingen op Bonaire en het eiland voor het eerst op de wereldkaart werd ingetekend. De Spanjaarden zochten goud. Ze kwamen er echter al snel achter dat er op Bonaire geen goud was te vinden. Bovendien bleek de grond ongeschikt voor het aanleggen van plantages. In 1526 introduceerden de Spanjaarden vee op het eiland. De wilde geiten en ezels die er nu kleven, zijn hun verre nazaten.

Toen Europeanen begonnen met het ‘exploiteren’ van de eilanden en de koloniën aan de Zuid-Amerikaanse kust-, begon de verandering. De kolonisten hadden Afrikaanse slaven om het zware werk te doen op de suiker- en katoenplantages die werden opgericht. De oorspronkelijke inwoners van de regio mengden zich met de slaven uit Afrika. Zo zijn er weinig afstammelingen meer te vinden van de oorspronkelijke bewoners. Wat ervoor in de plaats kwam is een intrigerend mengsel van culturen die het Caraïbisch gebied en dus ook Bonaire, zo bijzonder en aantrekkelijk maakt en toeristen van over de hele wereld trekt.

Zout voor de Hollandse haring

In het begin van de 17e eeuw, in 1633 om precies te zijn, werden de Spanjaarden van Bonaire verjaagd door troepen van de West-Indische Compagnie en werd het een Nederlandse handelspost.

Doordat de haringvisserij in het moederland steeds belangrijker werd, steeg de vraag naar zout voor de conservering van deze vissoort. Dat zout werd ‘gewonnen’ op Bonaire. Dat gebeurde door slaven. Ze woonden in de slavenhuisjes bij de zoutpannen.

De huisjes zijn als monumentale getuigen nog altijd te zien in het zoutwinningsgebied in het zuiden van Bonaire. Zout wordt nog steeds gewonnen. Maar nu met moderne technologie en door een Canadees bederijf, Cargill. Het is het belangrijkste exportartikel van Bonaire.